Našem sindikatu podršku u borbi dao je i Samostalni Sindikat Saobraćajnih Pilota Srbije:

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije izražava ozbiljnu zabrinutost povodom jučerašnjeg saopštenja Sindikata kontrole letenja u kojem se navodi da bezbednost vazdušnog saobraćaja u Srbiji i Crnoj Gori može biti ugrožena.

Profesije pilota i kontrolora letenja su neraskidivo povezane i čine jedinstvenu celinu čija je svrha postojanja bezbedan vazdušni transport ljudi i robe. Ukoliko je jedan činilac u tom sistemu sprečen da u skladu sa procedurama obavlja svoj izuzetno odgovoran posao, ceo sistem je u opasnosti i postavlja se pitanje pravog krivca za takvo stanje. Bolje je unapred identifikovati krivca i ispraviti sve pogrešne stvari, nego čekati i nadati se da se neće dogoditi nesreća. Sve procedure u vazduhoplovstvu proizvod su nekih bivših nesreća i donete su upravo da bi se one izbegle. Pozivamo rukovodstvo SMATSA i sve nadležne institucije da hitno sprovedu sve neophodne radnje kako bi se situacija vratila u normalu i kako bi se omogućilo da kontrolori letenja obavljaju svoj posao na kvalitetan i zakonom propisan način.

Takođe pozivamo Direktorat civilnog vazduhoplovstva da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, a Ministarstvo nadležno za poslove rada da uputi inspekciju rada u SMATSA i utvrdi da li se i na koji način krše prava kontrolora letenja i daju nalog da se otklone te nepravilnosti u najkraćem mogućem roku.

Link za preuzimanje dopisa u PDF formatu: sssps-dopis.pdf