Najava štrajka kontrolora letenja: Koliko je bezbedno nebo nad Srbijom

Izvor: BBC na srpskom, 06.decembar 2019.

 

Avion Er Srbije na pistiImage copyrightGETTY IMAGES/NURPHOTO
Natpis na sliciDetalj sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu

Najava iz sindikata kontrole letenja da će zaposleni stupiti u štrajk zbog loših uslova rada i podrška koja je stigla od saobraćajnih pilota otvorila je pitanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja na nebu Srbije i Crne Gore.

Iz sindikata traže i regulisanje pravilnika koji bi sprečio sukob interesa i negativnu selekciju prilikom izbora kadrova.

Iz Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) demantovali su tvrdnje sindikata i naveli da se vazdušni saobraćaj u nadležnosti ove organizacije odvija „bezbedno i neometano” i u skladu sa zakonom. Oni su izjave iz sindikata opisali kao „zlonamerno uzbunjivanje javnosti”.

Za sada ovaj spor ne utiče na putnike, ali bi to moglo da se promeni, a slične situacije često se dešavaju i u drugim zemljama širom sveta.

Šta kažu sindikalci?

Miloš Nikolić, predsednik Sindikata kontrole letenja kaže za BBC na srpskom da je radna satnica kontrolora ista tokom sezone, od aprila do početka decembra, ali i van nje.

„Standardne operativne procedure nalažu tri dana rada uz dva dana pauze nedeljno, dok je u našem slučaju neretko četiri dana rada uz dva dana pauze. Ovo važi i van sezone, kada po pravilu nema toliko posla i kada kontrolorima letenja treba obezbediti više vremena za odmor”, kaže Nikolić.

On dodaje da zaposleni traže da im se obezbedi sleep day – zaseban dan nakon noćne smene predviđen za spavanje koji neće biti u sklopu regularna dva neradna dana kao što je trenutno slučaj.

I Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije pozvao je SMATSA i sve nadležne institucije da omoguće da kontrolori letenja obavljaju posao na kvalitetan i zakonom propisan način, prenosi Beta.

U suprotnom bi, prema tvrdnjama iz ovog sindikata, mogla da bude ugrožena bezbednost vazdušnog saobraćaja u Srbiji i Crnoj Gori.

Avion na aerodromu "Nikola Tesla"Image copyrightGETTY IMAGES
Natpis na sliciAvion na aerodromu Nikola Tesla

U okviru osmočasovnog radnog vremena, kontrolori letenja na svaka dva sata rada imaju sat vremena pauze.

„Tih sat vremena pauze provodimo u posebnim sobama u kojima uslovi nisu zadovoljavajući i nisu kao što imaju naše kolege u Evropi. Imamo dve sobe, sa dva televizora i četiri kreveta od kojih su dva na spratu, a Soni plejstejšn smo sami obezbedili”, objašnjava Nikolić.

U saopštenju Sindikata kontrole letenja stoji i da ne postoje pravilnici koji se tiču sukoba interesa, kao ni konkursi za operativne pozicije što može dovesti do negativne selekcije kadrova.

„Konkursi su interni i u pozivu kao prva stavka stoji da načelnik ili direktor sektora mogu da daju sopstveni predlog najboljeg, dok su tek na trećem mestu uslovi i poziv ostalima”.

Kako Nikolić navodi, za kontrolore letenja je glavni problem što sistem funkcioniše na isti način, kako kaže, već deset godina.

„Mi nemamo problem sa rukovodstvom, već želimo da promenimo sistem, kako bi preventivno delovali pre nego što bude kasno”, kaže on.

Na sajtu Sindikata kontrolora letenja objavljena su i zvanična pisma podrške kolega iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Kakva je reakcija nadležnih?

U saopštenju SMATSA se navodi da ova organizacija radi u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima, kao i da se vazdušni saobraćaj odvija bezbedno.

Dodaje se da nije bilo prekida u pružanju usluga korisnicima i osuđuje „neprecizno i zlonamerno uzbunjivanje javnosti dela sindikata”

Oni tvrde da „velika većina članova sindikata” nije upoznata sa saopštenjem koje je poslato u njihovo ime, kao i da se mnogi ne bi složili s iznetim konstatacijama u vezi sa bezbednošću vazdušnog saobraćaja, kao i načinom uzbunjivanja javnosti.

„Slučajno ili ne, (saopštenje sindikata je poslato) nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je menadžment pozvao sindikate da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici reprezentativnih sindikalnih organizacija.

Širom evropskog kontinenta štrajkovi kontrolora letenja su relativno učestala pojava
Natpis na sliciŠirom evropskog kontinenta štrajkovi kontrolora letenja su relativno učestala pojava

Ko kontroliše nebo nad Srbijom i Crnom Gorom?

Kontrolu letenja u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore obavlja SMATSA, preduzeće osnovano 2003. godine odlukom Skupštine SCG.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja zaključenog između Srbije i Crne Gore u februaru 2012. godine, vlade dve države su zaključile ugovor, kojim je potvrđen kontinuitet pružanja usluga u vazdušnom prostoru.

Grey line

Kako je u Evropi?

Širom evropskog kontinenta protesti i štrajkovi kontrolora letenja su relativno česta pojava.

U Francuskoj je trenutno na snazi masovni štrajk sindikata zbog najavljene reforme penzionog sistema, kome su se priključili i kontrolori letenja.

Krajem novembra je u Italiji došlo do četvoročasovnog štrajk upozorenja kontrolora leta , a isti način iskazivanja nezadovoljstva upotrebile su i njihove mađarske kolege u aprilu.

Kosovski kontrolori su na jedna dan štrajkovali u februaru zbog uključivanja u sistem Zakona o platama čime su im smanjeni koeficijenti i plate.

Grey line